Kan kunst og kultur helbrede?

Udgivet af Marie Bisgaard den

*** Dette indlæg er en anmeldelse af et FOF-arrangement fra 2018. Da det ikke længere findes på FOF’s website (der er kommet nyere anmeldelser af arrangementet), udgiver jeg det her***

Kan kunst og kultur helbrede? Det var ét af de centrale spørgsmål i Lærke Egefjords foredrag Dyrk din kreativitet – styrk dit helbred. Svaret var… muligvis.

Vi lever i et samfund, hvor psykiske sygdomme såsom stress, depression og angst udgør 25 % af det samlede sygdomsbillede. Det er et liv i overhalingsbanen, og der er sjældent tid til at stoppe op. Det er her, Lærke Egefjord mener, at kreativiteten kan hjælpe.

I sit foredrag trak hun dog ikke kun på sine egne personlige oplevelser som kunster og mindfulnesscoach, men også på sin baggrund som læge og hjerneforsker. Hun underbyggede sine pointer med både inspirerende kunstnercitater og konkrete studier, der understøttede det samme: Når du beskæftiger dig med noget kreativt, hvad enten det er at spille et instrument, tegne eller hækle, skaber det nye forbindelser i hjernen. Det kan godt være, kreativitet ikke direkte helbreder, men det giver dig anderledes måder at tænke på.

De konkrete eksempler i oplægget kombineret med de videnskabelige fakta fungerede godt, så selv skeptiske, akademiske typer som mig også kunne se, at der er noget om snakken.

Kreativitet handler ikke om resultatet, men om processen

Efter de 45 minutters oplæg stod resten af arrangementet på to timers kreativ udfoldelse. Først stod den på akvarelmaling og derefter såkaldte ”moodboards”, der skulle klip-og-klistres fra forskellige blade, reklamer og magasiner.

Som den meget uøvede kunster, jeg er, fik jeg desværre ikke skabt det helt store mesterværk.

Heldigvis kan jeg – og andre i samme båd – glæde sig over et af Lærkes kernebudskaber på dagen; nemlig at det helbredende element ikke handler om at skabe kunst, der er en ARoS-udstilling værdig. Det opstår i selve flowet i aktiviteten.

Kreativitet er for alle, ikke kun de få begavede. Som hun beskrev via Pablo Picasso-citat: Every child is an artist. The problem is how to remain an artist once we grow up. Vi har alle lige forudsætninger – det handler bare om at finde det, man selv synes, er sjovt, gå i gang og blive ved.

Jeg ved ikke, om akvarel og moodboards bliver mit næste fix. Men de to workshop-timer fløj afsted som et dejligt frirum på en ellers regnfuld efterårsdag. Så jeg har helt klart fået appetit til at udforske, hvilken kreativ aktivitet jeg skal prøve kræfter med!

Foredrag og workshop: Dyrk din kreativitet – styrk dit helbred v. Lærke Egefjord
Tid: lørdag d. 28/9-2018
Sted: Fredensgade 41, 1. sal, 8000 Aarhus C
Arrangør:
FOF Aarhus

Kategorier: Diverse

0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.