Få hul på specialeskrivningen

Udgivet af Marie Bisgaard den

Hvis du er en perfektionist ligesom mig, kan det være svært at komme i gang med en skriftlig opgave. Det kan virke overvældende at nedfælde de første linjer i et tomt dokument og få ordentligt hul på processen.

Her vil jeg derfor dele nogle af de strategier/værktøjer, der fungerede for mig i min specialeskrivning.

1. Hav et citatdokument

En vigtig del af videnskabeligt arbejde er altid at kunne komme med belæg for de påstande, man kommer med. Det kræver, at du skaber overblik over den viden og litteratur, der er på området.

Under min specialeskrivning havde jeg et Word-dokument, hvor jeg samlede alle interessante og relevante citater fra den litteratur, jeg læste.

Hvis man studerer eller er til undervisning, er det mest normale nok at tage notater i stikord eller selvformulerede sætninger.

Fordelen ved at samle direkte citater (med henvisning, selvfølgelig) er, at du ikke kun er i gang med at få overblik over viden – du har tekst klar, som du kan kopiere ind i dit speciale, hvis du skal bruge en reference til at bakke dit argument op.

Gør dig selv en tjeneste, og få alle referencer på plads løbende, så du ikke lede efter de gyldne citater senere.

Leder du i øvrigt efter en god referenceskabelon, er du velkommen til at bruge min, som du kan finde her på min hjemmeside.

2. Brug post-its til analyse

Empirien i mit speciale bestod af en transskription af fire tv-udsendelser. Det blev til 83 sider i alt. Lidt overvældende at skulle skabe overblik over.

Her fungerede de gode, gamle post-its helt perfekt. Når jeg fandt en interessant udtalelse i min transskription, skrev jeg den ned på en post-it (igen med en henvisning til, hvor jeg fandt udtalelsen i transskriptionen).

De mange post-its kunne jeg så forsøge at gruppere og sammenligne, så jeg bedre kunne spotte fællesstræk og temaer, der gik igen.

3. Lav et opgaveskelet

Et godt tip til at skabe overblik over, hvor du vil hen med din opgave, er at opbygge et skelet til din opgave. Formulér de underoverskrifter, du regner med, der skal være i din opgave. Det gør, at du ikke kigger på et helt tomt dokument, og giver dig også en idé om, hvad du gerne vil have til at stå i den opgave.

I starten kan overskrifterne måske være noget så simpelt som “Redegørelse”, “Analyse”, “Diskussion”, “Perspektivering” og så videre – så ved du, at de taksonomiske niveauer bliver opfyldt.

I takt med, at du får din empiri analyseret og studeret litteraturen, kan du så tilføje titlerne på de forskellige underafsnit.

Klik dig ind på mit speciale og se et eksempel på, hvordan et speciale kan opbygges

4. Arbejd med flere dokumenter

Jeg er selv en, der ynder at skrive tekster fra start til slut i 100 % kronologisk rækkefølge. Det er derfor, det især er vigtigt for mig at have opgaveskelettet på plads, før jeg begynder at skrive rigtigt.

Men der er en god grund til, at man ofte skriver udkast eller kladder.

Dit fokus og dine konklusioner kan ændre sig løbende i processen, og måske bliver du nødt til pludselig at slette hele afsnit. Så er det ærgerligt at have brugt lang tid på perfekte afsnit, der alligevel skal forkastes.

Derfor havde jeg et adskilt dokument til mange af mine specialekapitler. Dokumenterne bestod af en blanding af stikord, halve afsnit og formuleringer med citater kopieret ind fra citatdokumentet.

Ved siden af havde jeg så ét hoveddokument med opgaveskelettet, der meget sigende hed “speciale_final_version”. Her blev teksten fra de andre dokumenter stille og roligt indsat i takt med, at afsnittene blev færdige.

Til sidst manglede der så bare en god gennemlæsning med justering og sproglig tilpasning, så afsnittene fungerede i et samlet flow.

5. Find mere inspiration til specialelivet og -skrivningen

Her på bloggen har jeg tidligere delt andre erfaringer fra min specialetid, der også er værd at se på. Du kan blandt andet klæde dig på til specialelivet med de råd, tanker og redskaber, jeg var med til at udvikle i initiativet SpecialeKlubben.

Hvis du mangler en skabelon for referencer og litteraturliste, er du som nævnt velkommen til at bruge min.

Sidst, men ikke mindst, er du velkommen til at tage fat i mig, hvis dit speciale, opgave eller afhandling skal have et servicetjek til sidst.

Jeg er nemlig korrekturlæser og altid klar på at tage en snak om et samarbejde. Du kan læse om, hvordan jeg planlægger et korrekturforløb her.


0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.