Del din bil med andre – et interview med en Gomore-udlejer

Udgivet af Marie Bisgaard

gomoreDu har med al sandsynlighed hørt om GoMore og andre lignende tjenester. Måske har du endda selv brugt dem til at tage et lift fra a til b. Men ville du også dele din egen bil med fremmede?

Jeg har talt med Maria Boysen, specialestuderende på Didaktik (dansk) på Aarhus Universitet. Hun har i længere tid brugt sitet til at udleje sin bil til andre billister.

Hvorfor startede du med at udleje din bil på GoMore?

”Inden jeg flyttede her til Aarhus, der boede jeg jo i Sønderjylland, og der kommer man bare længst med en bil. Og jeg er sådan typen, der har haft bil siden jeg var 18 år.

Så flyttede jeg her til Aarhus, og så havde jeg ikke nogen bil, og det havde jeg det også okay fint med i starten,” fortæller Maria, ”Jeg var sådan lidt stolt; jeg var sådan: ’jeg kan fint klare mig uden en bil.’”

Men som tiden gik, savnede hun alligevel den frihed, en bil giver: ”Jeg var så træt af, at når jeg skulle hjem, så skulle jeg sidde i tog i så mange timer. Det tager 2 ½-3 timer i toget hjem, og jeg kan gøre det på halvanden time i bil, og jeg skulle altid runde Middelfart, hvilket er en kæmpe omvej.”

Efter at have brugt GoMore til lifts frem og tilbage og et par billejer, traf Maria derfor en beslutning: ”GoMore havde lavet den der fede deal med, at man kunne lease hos dem, og så gjorde jeg det.”

Maria fik en lille Twingo og startede selv med at udleje.

”Det fungerer sådan, at der er en kalender, hvor jeg skriver, hvornår min bil er fri, og så kan folk bare gå ind og anmode om at leje den, og så enten bekræfter eller afviser jeg”, forklarer hun.

Leasingaftalen fungerede godt i starten, men blev efterhånden for smal. Aftalen, der fulgte med, indeholdte nemlig for få kilometer i forhold til dem, der blev kørt med de mange udlejninger.

Maria købte derfor sin egen bil, en Ford Fiesta med en serviceaftale, der passede bedre.

Selve biludlejningen

“Det er sådan relativt unge mennesker, der lejer,” fortæller Maria, da jeg spørger til, hvem der typisk bruger GoMore til at leje biler. ”Unge mennesker, der studerer her i byen også. En sjælden gang imellem er det også mere voksne mennesker, men mest unge.”

Der sker ofte, at det er de samme, der lejer bilen. Tit er det også folk, der bor i samme område. ”De vil helst heller ikke skulle for langt for at leje bilen,” lyder forklaringen.

Marias bil har efterhånden været vidt omkring:

”De sidste par udlejninger, jeg har haft, der har det været nogen, der skulle hjem til en familiefest, så har der været to konfirmationer, og så har der været nogen, der skulle til maraton eller halvmaraton ved Lillebælt. Og den har også et par gange været på heldagsture i Mols Bjerge eller sådan noget. Den har været på sexmesse også,” siger Maria og tilføjer med et smil, ”Ja, den oplever mere end mig, den bil.”

Når bilen skal udlejes, sender GoMore en påmindelse, der også indeholder lejers kontaktoplysninger og kørekortnummer. På den måde kan Maria tjekke, om tingene stemmer overens, og personen er den, som han eller hun udgiver sig for at være.

Der er aldrig sket noget med bilen under udlejningerne, og Maria har heller ikke de store betænkeligheder ved at leje bilen ud: ”Jeg har altid sådan en naiv tro på, at dem, der lejer biler, de også har så meget tro på egne bilevner eller køreevner, at de jo kun lejer bil, fordi de ved, de kan køre bil.”

Større tillid til andre mennesker

I slutningen af interviewet spørger jeg, om Maria vil fortsætte med at udleje bilen, når hun bliver færdig med at studere til august.

Det er ikke noget, hun har afgjort helt endnu: ”Jeg tror ikke, jeg skal leje den ligeså meget ud, men hvis jeg nu får et job her inde i byen, hvor jeg ikke skal bruge den til daglig, så kan jeg da kun se mening i, at de, der har brug for en bil, de godt må køre i min bil.”

Selvom biludlejningen er en god indtægtskilde for Maria, er det hverken de økonomiske eller miljømæssige fordele, hun fremhæver, når hun anbefaler konceptet til andre. Det handler i stedet om menneskelige relationer.

”Det er sådan én af de her ting her i hverdag, der giver mig faith in humanity, fordi folk er bare altid mega søde og rare, og jeg føler virkelig, at de passer godt på min bil, så det er sådan en god ting.”

 

*** Dette blogindlæg var oprindeligt et indlæg på Grønne Skridt, en blog hvor jeg og de andre bag initiativet inspirerede læserne til, hvordan vi alle kan tage små skridt i hverdagen til at leve mere bæredygtigt – både i social, økonomisk og miljømæssig forstand. Projektet – og bloggen – blev afsluttet oktober 2017.


0 Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.