Kan vi lære noget af Luksusfælden?
Reality tv kan næppe kategoriseres som bæredygtigt.
I Grønne Skridt mener vi dog, at der skal være plads til de små guilty pleasures i livet. Vi har derfor valgt at tage de konstruktive briller på og set på, om der alligevel er noget at lære fra genren.
Måske har du set Luksusfælden på TV3 – programmet, hvor danskere, der har rod i deres pengesager, bliver hjulpet på rette vej igen. Med udgangspunkt i netop dette seriekoncept, bringer jeg jer i dette indlæg 3 råd, jeg mener, vi kan hente fra eksperternes anbefalinger til økonomisk udfordrede deltagere.
1. Lev ikke for lånte penge
Har du set blot et par afsnit, ved du, at kvicklån, forbrugslån og lignende er et af de farligste økonomiske huller at falde ned i. Det kan virke uskyldigt at låne lidt penge, hvis éns økonomi ikke lige rækker langt nok. Det er let og hurtigt lige at købe smartphonen på afbetaling – noget, jeg såmænd selv har valgt at gøre engang imellem. Problemet opstår til gengæld, hvis lånene hober sig op og til sidst er ude af kontrol.
Eksperternes råd er: ”Lev aldrig for lånte penge.”
At tage lån for at købe hus, bil eller lignende kan opfattes som en form for investering, da der her er noget at sælge – og måske endda profitere på på længere sigt. Bliver store mængder af lånte penge kun brugt til luksus og fornøjelse, skal man revurdere sit forbrug.
2. Sæt tæring før næring
Dette råd ligger i forlængelse af det første råd. Mange af deltagerne i Luksusfælden kaster mange penge efter, nå ja, luksus. Der er ikke noget galt i at ønske sig et liv i sus og dus – det er vi nok mange, der gør fra tid til anden. Her er det bare vigtigt at have et realistisk syn på verdenen.
Det nytter ikke noget at bruge alle sine penge op på ting, der ikke er råd til. Her gælder det om at træffe valg. Spørge sig selv: Hvad er egentlig vigtigst for min livskvalitet? Er det et stort forbrug af cigaretter og cola eller gode oplevelser med familie eller venner?
Det handler om at tænke langsigtet. Det er måske trælst at bruge penge på at flytte fra sin lækre lejlighed. Eksperterne fremlægger det på denne måde:
”Det koster penge at flytte, men du sparer i det lange løb.” Matcher din bolig og dit forbrug din indkomst, får du altså råd til at bruge pengene på nogle goder på et senere tidspunkt – og så endda med god samvittighed!
3. Få styr på din økonomi
Det sidste, men nok vigtigste råd. Hvis ikke du skal ende med en økonomi, der har sit eget liv, må du kontrollere den. Læg et budget, så du har overblik over indkomst og udgifter. Her gælder det også om at holde styr på kontanthævninger – eller i vores moderne tid måske mobilepay-overførslerne. Hvad bliver pengene brugt til? Hvor kan der eventuelt spares?
Her pointerer eksperterne dog, at der også er nødvendige udgifter, som vi ikke må gå på kompromis med. En ansvarlig økonomi tager højde for at sætte penge til side til a-kasse, opsparing og forsikringer – så er du udrustet til uventede begivenheder i fremtiden.
Det var altså 3 økonomiske råd, vi kan hente fra eksperterne i Luksusfælden.
Til sidst kommer der lige et råd fra mig: Luksusfælden er underholdning, så vi må gerne grine af det. Husk blot: Deltagerne er mennesker ligesom os – det er ikke til at vide, om vi på et tidspunkt selv står i en uheldig situation.
Dette blogindlæg var oprindeligt et indlæg på Grønne Skridt, en blog hvor jeg og de andre bag initiativet inspirerede læserne til, hvordan vi alle kan tage små skridt i hverdagen til at leve mere bæredygtigt – både i social, økonomisk og miljømæssig forstand. Projektet – og bloggen – blev afsluttet oktober 2017.
0 Kommentarer