På opdagelse i lydbogsuniverset – mine anbefalinger

Udgivet af Marie Bisgaard den

Her på bloggen har jeg et fast indslag, hvor jeg anbefaler podcasts, jeg har nydt at lytte til. Du kan finde en oversigt over dem her.

Det er på tide med lidt flere anbefalinger, men denne gang har jeg taget lidt nyt med til dig. Jeg er nemlig begyndt at abonnere på Saxo Premium, og her har jeg adgang til at lytte til et udvalg af lydbøger. Det er jeg blevet meget fan af.

Derfor har jeg taget et udvalg af dem med denne gang.

Harry Potter (oplæst af Stephen Fry eller Jesper Christensen)

Jeg startede med at teste lydbogsformatet tilbage i foråret, og denne boglydserie var det første, jeg tog hul på.

På det tidspunkt pendlede jeg til arbejde – en rejse, der tog omkring 45 minutter. Først med bus fra Aarhus V, så tog fra Aarhus Hovedbanegård til Ry station og derefter en cykeltur.

En perfekt anledning til at have noget at lytte til i ørerne.

Valget faldt på Harry Potter, fordi jeg tidligere har læst dem, men i længere tid gerne vil have opfrisket dem i min erindring. Samtidigt var det også smart at vælge en bog, hvor jeg kendte handlingen; jeg faldt ofte i søvn i toget, og det skulle jo helst ikke gøre, at jeg gik glip af vigtige detaljer.

Det var den engelske udgave med Stephen Fry, jeg hørte, og det var en perfekt kombination.

Han har en behagelig engelsk stemme og en virkelig god sans for at give karaktererne liv, uden det bliver for akavet.

Så hvis du mangler lidt Harry Potter-oplæsning i dit liv, så er det klart den udgave, du skal lede efter.
Hvis du hellere vil lytte på dansk, findes den dog også i en god udgave med Jesper Christensen som indtaler. Jeg har kun hørt første kapitel, men hans fortællerstemme er bestemt heller ikke værst. 

Drabschefernes bøger som lydbøger

Her på bloggen har jeg tidligere anbefalet podcasten Mørkeland – en podcast, hvor de to værter fortæller om danske og udenlandske mord.

Hvis du synes, at den genre er interessant at dykke ned i, er disse bøger lige noget for dig.

Drabschefen
At tænke som en morder
Drabschefen – nye sager
Opklaret

Det er bøger, hvor tidligere danske drabschefer (ofte i samarbejde med en medforfatter/redaktør) fortæller om de sager, de har været med til at opklare – kombineret med lidt anekdoter fra privatlivet, så vi også lærer personen bag politiskiltet at kende.

Det er spændende læsning, så det er let at holde opmærksomheden, når man lytter.

Generelt synes jeg, at lydbogsformatet passer meget godt til bøger, der er skrevet i førsteperson – her som biografier. På den måde kan du forestille sig, at det er netop ham eller hende, der har skrevet bogen, der fortæller om sine oplevelser og synspunkter.

Dracula (indlæst af Momo – Skuespillernes Lydbogsværksted)

Bram Stokers Dracula er skrevet, så den fremstår som en samling af forskellige personers optegnelser og dagbøger.

Det vil sige, at der er syv (eller otte, hvis man tæller Dracula med) primære stemmer i bogen.

Det, Skuespillernes Lydbogsværksted har valgt at gøre, er derfor at give hver af dem deres egen stemme i indlæsningen af bogen.

Det skaber en lækker dynamik; du er hele tiden er klar over, hvilken karakters tanker du nu følger, og samtalerne er indspillet sådan, at det er den “rigtige” stemme, der siger replikken. 

At det er professionelle skuespillere, der har indtalt historien, gør samtidigt, at du tydeligt kan fornemme de forskellige personligheder og den sindstemning, de er i – uden det lyder alt for kikset.

Denne lydbog har indtil videre været min absolut bedste oplevelse! 

Tips til den gode lydbogsoplevelse

Ligesom med papirbogen er selvfølgelig en meget individuel sag, hvad man foretrækker at lytte til.

Jeg tillader mig alligevel at komme med mine tanker om, hvad du skal overveje, før du går i gang med en lydbog.

Hvad vil du bruge lydbogen til?

Lydbogen har den fordel over den klassiske bog, at du har hænderne, øjnene – ja, egentlig hele kroppen – fri, mens du læser. Det giver gode muligheder for multitasking, men kræver også en anderledes form for koncentration, hvis du ikke vil gå glip af handlingen.

Det er derfor en god idé at vælge bogen ud fra, hvornår du lytter.

Hvis du, ligesom jeg gjorde i starten, vælger at lytte, når der er risiko for, at du falder i søvn, fungerer det godt at vælge en bog, du allerede kender, som godnatlæsning.

Hvis du tager lydbogen med på en gåtur i skoven, er det ikke sikkert, at en bog om drabssager er en god idé, hvis du har tendens til at blive lidt urolig over skridt bag dig.

Pas på med fagbøger

I forlængelse af sidste punkt vil jeg også være påpasselig med de alt for tunge fagbøger.

Umiddelbart er det ellers en smart måde at indhente læsestof fra studiet, hvis du er bagud. Men der er ulemper.

Hvis du er typen, der tager noter til tekster, går du glip af den mulighed. 

Og endnu vigtigere; indeholder bogen grafer, illustrationer eller andet i den retning, går nogle af pointerne måske direkte tabt – ikke hensigtsmæssigt, hvis du forsøger at forstå et komplekst emne.

Det sidste punkt gælder ikke kun fagbøger. Jeg oplevede det, da jeg lyttede til en af drabschefernes bøger. Her har den rigtige bog nemlig billeder, der passer til fortællingen. Handlingen var stadig til at følge med i, men hvis jeg havde læst bogen i fysisk format, havde jeg måske fået et mere intimt indblik i historien. 

Find en stemme, du kan lide at lytte til

Til sidst det – ifølge mig – allervigtigste: Indlæseren.

Jeg har været inde på det, men det fortjener at blive nævnt her også: Indlæseren eller indlæserne kan gøre en verden til forskel i oplevelsen. Jeg har fravalgt bøger på grund af stemmen.

I serien af bøgerne om drabschefer opgav jeg en bog, fordi personen, der læste netop den højt, havde en stemme, der skurrede i mit øre.

Lidt halvkomisk måtte jeg også droppe min plan om at lytte til Ringenes Herre. Bøgerne er indlæst af Torben Sekov, der også lægger stemme til den danske udgave af Brain fra Pinky and the Brain. Hans stemme er egentlig meget behagelig, men jeg kunne simpelten ikke tage Sauron seriøst, når det i mit hoved lød som Brain, der ville overtage Middle Earth! 😅

Hvis du læser biografier af kendte personer, kan det også være lidt en tilvending, hvis det er en anden end personen selv, der har indlæst bogen.
Jeg lyttede til Frihedens pris af Peter Lund Madsen, der er indlæst af Jesper Bøllehuus.
Jeg skulle lige acceptere den stemme, når det med skrivestilen var så tydeligt, hvordan det ville lyde, hvis det var Peter Lund Madsens egen stemme.
Det viste sig heldigvis at være en god oplevelse trods alt.

Interesseret i flere boganbefalinger?
Jeg tracker min læsning på Goodreads – tilføj mig endelig som ven, så vi kan inspirere hinanden til at finde skønne nye læseoplevelser!


0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.