Fra nyuddannet til ansat – min vej til mit første job

Indlægget er skrevet af gæsteblogger Frederik Fisker Wæhrens, der hjælper studerende og nyuddannede med at optimere deres jobmuligheder.
Det første job er altid det sværeste at lande. Sådan er det i hvert fald for mange, især hvis man ikke har uddannet sig til noget specifikt. Her skal du kæmpe mod en masse andre, der både har mere erfaring og flere kompetencer end dig, og som der kender flere og dermed har et større og mere relevant netværk end dig.
Det er altså op ad bakke fra start af. Men det behøver det ikke at være. I hvert fald knap så stejlt, som det kan lyde. Du kan ikke gøre noget ved, at ”alle de andre” har erfaring, et godt netværk og de rette kompetencer. Det er en præmis. Men du kan gøre noget ved dig selv.
Mens du studerer, kan du gøre utrolig meget, som hjælper dig den dag, du står som nyuddannet.
Det gjorde jeg selv. Allerede mens jeg var studerende, sørgede jeg for at få masser af erfaring, at lære en masse mennesker at kende, at finde ud af hvad jeg var god til og hvad, jeg synes, er sjovt, og så blive bedre til det.
Alt det hjalp mig med at lande mit første rigtige job – og nu skal du høre, hvordan jeg gjorde det.
Masser af praktisk erfaring under uddannelsen
Jeg har en professionsbachelor i Kommunikation fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og så har jeg en kandidatuddannelse i Virksomhedskommunikation fra Aarhus BSS. Jeg har altid holdt meget af at prøve det, jeg lærer, af i praksis. Derfor valgte jeg en bachelor, hvor der var to praktikforløb, begge med et halvt års varighed. Jeg tog yderligere et halvt år i praktik på min kandidat.
Jeg har samlet set studeret i 5,5 år, og af de 5,5 år har de 1,5 af dem været praktik. Det er alligevel en del erfaring at have som nyuddannet, og det var jeg meget bevidst om. Derudover var jeg så heldig, at jeg blev ansat som studentermedhjælper efterfølgende ved to af mine praktiksteder. Det gav mig endnu mere erfaring, og da jeg var færdiguddannet, havde jeg cirka tre års relevant erhvervserfaring.
Jeg var derfor nyuddannet, ja, men jeg var ikke uerfaren.
Og erfaring er jo ikke bare erfaring. Jeg har altid holdt meget af at skrive. Derfor valgte jeg også den uddannelse, så jeg kunne bruge mine skriveevner i mit arbejde. Og jeg var blevet en meget bedre skribent, tekstforfatter, kommunikatør – kær ordsmed har mange navne – i de tre år. Jeg var også blevet særlig optaget af disciplinen content marketing, som jeg havde arbejdet med det sidste sted, jeg var i praktik og ansat.
Jeg var god til det. Jeg kunne lide at arbejde med indhold i et marketingperspektiv, og derfor var jeg lige ved at revne at ren iver, da jeg som nyuddannet så, at et stort marketingbureau søgte en ”content specialist”. Det job skulle jeg bare have.
Jeg sparkede døren ind med mit netværk
Udover at jeg havde fået erfaring igennem mine studiejobs og praktikforløb, havde jeg også opbygget et godt netværk. Og det kom mig til gode her. Bureauet, jeg ville søge ind ved, havde vi nemlig brugt der, hvor jeg arbejdede, inden jeg blev færdiguddannet.
Jeg vidste, at jeg havde de kompetencer, de efterlyste. Jeg vidste, jeg kunne skrive en god ansøgning. Men hvis jeg kunne komme lidt foran i køen, ville det være endnu bedre.
Jeg spurgte min tidligere chef, om hun stille og roligt ville kontakte kontaktpersonen på jobopslaget over LinkedIn. Hun skulle bare skrive, at jeg var en fin fyr, at hun kunne sige god for mine evner, og bede ham om at læse min ansøgning en ekstra gang. Ikke noget med at jeg var verdensmester eller den perfekte til stillingen.
Det gjorde hun. Inden da havde jeg også selv ringet og stillet nogle relevante spørgsmål. Jeg kunne mærke, at der var god kemi og interesse fra deres side. Så det var en god oplevelse, og jeg fik skrevet min ansøgning endnu mere målrettet, end hvis jeg blot havde skrevet ud fra stillingsopslaget.
Det endte med en samtale og et godt samarbejde
Kombinationen af min erfaring, brugen af mit netværk og – så vidt jeg forstår – mine evner og personlighed fik mig til to jobsamtaler og et tilbud om et job. Jeg sagde selvfølgelig ja, og jeg kunne iklæde mig titlen som ”Content Specialist” hos marketingbureauet s360 efter bare halvanden måned som jobsøgende.
Det var forløsende og fantastisk. Jeg var heldig, at mit netværk kunne hjælpe mig og var forbundet til det sted, jeg søgte. Men jeg var også dygtig. For jeg havde brugt min tid som studerende fornuftigt. Alt den tid, jeg havde lagt i praktikforløb og studiejobs, betalte sig.
Så husk, at din fremtidige jobsøgning starter længe før, du står som nyuddannet. Dit fremtidige jeg vil takke dig for, at du får en masse erfaring, lærer en masser mennesker at kende og bliver dygtigere end det, som du kan igennem studiet.
Hvis du er mere nysgerrig på, hvordan du opbygger erhvervserfaring, mens du studerer, har jeg skrevet om netop det lige her.
0 Kommentarer