Det bæredygtige alternativ til bind og tamponer
Da du fik din første menstruation, blev du sikkert, ligesom mig, præsenteret for to muligheder: Bind eller tamponer. Og de er så blevet de månedlige ledsagere. Hvad jeg først for nogle år blev klar over, er, at der faktisk findes en udmærket tredje mulighed, der vinder overbevisende over de to andre – både når det gælder sundhed, pris og ikke mindst hensynet til miljøet: Menstruationskoppen.
DivaCup, Organicup, MoonCup, Lunette – og et væld af andre navne
M-koppen er en blød beholder, der sættes op i skeden (lidt a la en tampon) for at opsamle blod under menstruationen. Koppen er lavet af silikone og kan derfor bruges igen og igen – nogle kan endda holde op til 10 år! Det eneste, du skal sørge for, er at rengøre den efter brug med kogende vand eller sæbe med lav pH-værdi (fx intimsæbe).
Menstruationskoppens genanvendelighed har mange fordele.
I Danmark bliver der brugt omkring 1 million bind og tamponer hver dag. Sammen med al emballagen, der følger med i købet, bliver det til rigtigt meget affald. Det undgår du med M-koppen, der blot opbevares i en lille fin pose til næste gang, den skal i brug.
Udover at begrænse affaldsmængden skåner M-koppen også miljøet og dig for en masse problematisk kemi. Mange tamponer og bind indeholder klæbestof, parfume, tilsætningsstoffer og det giftige dioxin – et biprodukt af blegning.
Silikoneproduktet, som kopperne er lavet af, er derimod et harmløst, naturligt materiale.
M-koppen har endda et ekstra sundhedsmæssigt fortrin, fordi den ulig tamponen ikke irriterer slimhinderne, og dermed minimerer risikoen for svamp eller TSS.
Sidst, men ikke mindst, sparer M-koppen dig for de månedlige udgifter til hygiejneartikler. Og lidt ekstra penge i budgettet er jo aldrig helt dårligt, vel?
Det lyder da meget godt alt sammen, men…
Er det ikke klamt at tømme den? Er den ikke svær at sætte op/tage ud?
Ligesom med bind og tamponer kan det godt tage lidt tid at vende sig til M-koppen.
Hvis du synes, at tanken om at skulle tømme og rengøre koppen virker en smule ulækker, kan du eventuelt starte med at tømme koppen ofte. På den måde undgår du at skulle håndtere al for meget blod. Jeg synes dog, at tømningen bliver rutine ret hurtigt.
Til gengæld kan du glæde sig over at undgå gennemblødninger og de trælse situationer, hvor du løber tør for bind og må ty til toiletpapirsløsningen. Koppen behøver nemlig ikke at blive tømt særligt ofte – den kan sidde i op til 12 timer alt afhængig af blødning. Så du kan faktisk gå hele dagen uden at skifte og sove trygt hele natten.
Skal du på festival eller et arrangement, hvor du i flere dage ikke har adgang til gode toiletforhold, vil jeg dog personligt anbefale at bruge tamponer eller bind i stedet. En ordentligt håndvask er klart at foretrække, når koppen skal renses.
At sætte M-koppen op korrekt kan godt være en udfordring og gøre lidt ondt, indtil du lærer teknikken. Her er det vigtigt at slappe af i underlivsmusklerne.
En løsning kan måske være at starte med en af de mindre, blødere modeller, som er lettere at folde sammen og få op. De mange mærker har også forskellige typer ”stilke”, hvor jeg tænker, at nogle måske er mere handy end andre. Når den endelig sidder, mærker du til gengæld næsten ikke noget til den.
Tjek denne side for at få et overblik over de forskellige typer.
Hvis du stadig tænker, at koppen ikke lige er dig, så husk at gå efter de mest naturlige og sunde bind og tamponer. Dem kan du finde i de fleste helsekostforretninger. Mærket Natracare kan eksempelvis være et godt valg.
OBS! Har du spiral, er denne artikel også værd at læse, før du giver dig i kast med en af kopperne.
Dette blogindlæg var oprindeligt et indlæg på Grønne Skridt, en blog hvor jeg og de andre bag initiativet inspirerede læserne til, hvordan vi alle kan tage små skridt i hverdagen til at leve mere bæredygtigt – både i social, økonomisk og miljømæssig forstand. Projektet – og bloggen – blev afsluttet oktober 2017.
0 Kommentarer