4 kilder til forbedring af din næste fortælling
Mange kommunikationsfolk går med en hemmelig drøm om at blive forfatter.
Dengang jeg var lille, brugte jeg i hvert fald en del tid på at optegne mit eget fantasy-land med et helt persongalleri, historiske begivenheder og intriger.
Min historie havner næppe på bogbutikkernes reoler. Ikke desto mindre tror jeg, at lysten og evnen til at fortælle en god historie er utrolig værdifuld, når man arbejder med kommunikation og marketing.
Jeg har derfor samlet nogle forslag til, hvordan du kan forbedre dine fortælleteknikker.
Just Write og andre YouTube-kanaler
Hvis vi ser bort fra Google, så er YouTube søgemaskine nummer 1, hvis du har brug for information. Platformen er fyldt med DIY, tutorials og analyser – også når det gælder det at skrive.
Det er blot om at søge efter “how to write”, “how to create a great villain”, eller hvad du end er interesseret i at arbejde med.
Her er et par eksempler, jeg har fundet.
TED-ed har playlisten The Writing Workshop. Den afdækker, hvordan du skriver godt – både indholdsmæssigt og på det sproglige niveau (her er fokusset dog på engelsk).
Så er der kanaler som Just Write og The Closer Look, som jeg særligt holder af. De tager generelt udgangspunkt i populære film og bruger dem til at forklare, hvad der fungerer, når du skal lave en god fortælling – og hvad der er knap så heldigt.
To konkrete videoer, jeg fandt meget interessante, var Just Write’s fire videoer(!) om The Hobbit-filmene – det dårlige eksempel – og hans video om, hvad der gør Harry Potter-serien til et velskrevet mysterium/krimiroman.
Læsning
Lad dig inspirere af andres værker.
Næste gang, du læser en god bog, så prøv at notere dig de ting, du synes, der er særligt gode ved forfatterens fortælleteknikker.
Er der en genial karakter i romanen? Har forfatteren en særlig skrivestil?
Så kan det være, at du kan inkorporere lidt af det i din fortælling.
En skrivestil, jeg beundrer, er den, Daniel Keyes bruger i Flowers for Algernon.
Her er fortællingen fortalt via hovedpersonen Charlies dagbog. I novellen bliver den intellektuelt udfordrede Charlie udsat for en operation, der gør ham klogere. Det viser sig dog (spoiler alert!), at eksperimentet har slået fejl, og han stille og rolig bliver sig selv igen.
Fortællemæssigt gør dagbogformatet to ting.
Vi får indblik Charlies ret unuancerede opfattelse af verden og menneskene omkring ham. Samtidigt giver hans beskrivelser dog os små ledetråde til, at tingene i virkeligheden er mere komplicerede end som så.
For det andet viser dagbogformatet på den sproglige side Charlies intellektuelle rejse. I starten er teksten fyldt med stavefejl og simple sætninger, men gradvist bliver teksten præget af fagtermer og mere kompleks sprogbrug.
De to kombineret gør, at Charlies udvikling står klar for læseren, uden at Keyes behøver at fortælle, hvilket IQ-niveau Charlie har opnået.
Smart, ikke?
Fanfiction
Arbejdet med at skabe et helt sæt karakterer, en setting og en handling er hårdt arbejde.
Hvis du kører helt død i det, så kan fanfiction være et sjovt udgangspunkt. Fanfiction er kort fortalt viderefortællinger eller versioneringer af andre forfatteres historier.
Det betyder, at alt forarbejdet er gjort af den oprindelige forfatter. Alt, du skal gøre, er at stille dig selv spørgsmålene: “Hvad nu, hvis x skete bagefter/i stedet for y?
Eksempler kunne være: Hvad hvis Harry Potter var blevet sorteret ind i Slytherin? Hvordan oplevede Effie begivenhederne i The Hunger Games?
Besøg Archive Of Our Own, søg efter din farvorit-univers, bliv inspireret af andres fantasier og skriv måske din helt egen fanfic.
Skriveøvelser og blogging
Sidst, men ikke mindst, har vi den klassiske “øvelse gør mester!”
Når alt kommer til alt, handler det om at prøve sig frem og få gang i tasterne.
Det er eksempelvis det, jeg gør, ved at skrive på denne blog. Øver mig på at få noget ned på skrift.
Hvis du er interesseret i at læse flere indlæg om tekstforfatteri mere generelt, kan du finde flere tips her på bloggen. Jeg har for eksempel skrevet et indlæg med konkrete skriveøvelser og en guide til, hvordan du laver en god tekst til web.
God læse- og skrivelyst!
0 Kommentarer