3 tips til at bruge sociale medier mere socialt

Udgivet af Marie Bisgaard den

De sociale medier bliver nogle gange omtalt som et sted, der i høj grad handler om selviscenesættelse. Et sted, hvor alle fremviser sit spændende liv ved hjælp af overskudsagtige opdateringer på Facebook eller et velvalgt filter på Instagram.

Der kan selvfølgelig være lidt om snakken. Ikke desto mindre giver sociale medier faktisk også rigtig mange muligheder for at skabe og styrke sociale relationer mennesker imellem.

I dette blogindlæg giver jeg dig derfor 3 konkrete måder, du kan udnytte online mediers sociale potentiale (bedre).

1. Se fjernsyn med Twitter

Sidder du alene og ser tv? Så er det frem med den såkaldte second screen (bedre kendt som din smartphone eller tablet). Ude på de sociale medier er der nemlig med stor sandsynlighed andre seere, du kan dele din begejstring med!

 

De fleste kanaler eller tv-programmer har en Facebook-side, hvor du i kommentarsporene kan diskutere

 

programmets indhold med ligesindede.

Det er dog Twitter, der excellerer, hvis du ønsker at dele dine reaktioner på showet in real time. Mediets brug af hashtags gør det nemlig super let at følge og deltage i samtalen minut for minut. Billedet her til højre viser en del af interaktionen omkring DR’s “Gift ved første blik”, der i skrivende stund lige er løbet over skærmen.

 

Andre eksempler på tv-relaterede hashtags er blandt andet #bagedysten, #xfactordk og sommertagget #tourtv2dk.

Jeg selv er lidt af en TV2 NEWS-junkie, men har desværre ikke haft held med at overtale min omgangskreds til at joine min afhængighed. Ved eksempelvis at bruge hashtagget #presselogen, kan jeg til gengæld hver søndag dele min eutusiame med andre medieinteresserede nørder.

2. Del og få inspiration i grupper og få viden via #twitterhjerne

Der findes et væld af grupper på Facebook, hvor medlemmer hjælper hinanden og deler sine interesser. De giver hinanden tips og tricks eller brugbare oplysninger. En Facebook-gruppe for en boligforening kan lige pludselig bringe naboer, der normalt ikke har kontakt med hinanden, sammen i et nyt fællesskab.

Så mangler du en gruppe, hvor du kan få råd på dit fagfelt eller finde samkørsel mellem to byer, så tag søgefeltet i brug – der er god chance for, at du finder lige netop de mennesker, der kan hjælpe dig!

Jeg selv er blandt andet medlem af en gruppe, hvor social media-nørder hjælper hinanden med problemer, og et par andre grupper, hvor jobsøgere, freelancere og lignende godtfolk udveksler jobtips. Det er smart, fordi du får svar eller viden, du ellers ikke ville have fundet.

På Twitter findes funktionen #twitterhjerne, der også er en slags fælles vidensbank. Stiller du et spørgsmål efterfulgt af hashtagget, sidder alle brugere, der følger kontoen @twitterhjerne klar til at svare på det.

Spørgsmålene spænder bredt – lige fra “Nogen forslag til et billigt sted at bo i Edinburgh?” til “Kender I nogen, der kan lave full body 3D-scanninger i Danmark?” – og ja, begge spørgere fik svar!

3. Tal (ordentligt) med folk, der ikke ligner dig

Så til det sidste, men måske vigtigste tip.

Måden, sociale medier virkelig kan hjælpe dig med skabe nye relationer, er, hvis du ikke kun interagerer med folk, du er enige med. Følg politikere eller andre personer, du ikke er enige med. Læs kommentarfelter på nyheder eller lignende med et åbent sind.

Sociale medier gør det let at sende sine holdninger af sted i en debat. Men det er vigtigt at tænke, før du poster din kommentar. Mange glemmer, at Facebook-sider faktisk er offentlige fora – og at de andre i tråden ikke kun er profiler, men rigtige mennesker.

Træd et skridt tilbage og forestil dig, at disse mennesker er folk, du har inviteret på besøg – hvordan ville du så tale til dem?

Rådene i tweets’ene nedenunder (som jeg faktisk fik ved at spørge #twitterhjerne) forklarer det godt:

dialog på sociale medier

Gå til online debat på en konstruktiv måde – hvem ved, måske ender du med at se nye perspektiver på en sag, du ellers ikke ville have set.

 

Dette blogindlæg var oprindeligt et indlæg på Grønne Skridt, en blog hvor jeg og de andre bag initiativet inspirerede læserne til, hvordan vi alle kan tage små skridt i hverdagen til at leve mere bæredygtigt – både i social, økonomisk og miljømæssig forstand. Projektet – og bloggen – blev afsluttet oktober 2017.


2 Kommentarer

Louise · 1. november 2017 kl. 2:16

Super fed blog, faldt lige over den ved et tilfælde, og endnu federe artikel! Kommer helt sikkert tilbage og læser mere. Kan specielt gode lide del 3 i artiklen omkring: Tal (ordentligt) med folk, der ikke ligner dig
Du har SÅ meget ret Marie! keep up the good work

  Marie Bisgaard · 1. november 2017 kl. 8:17

  Hej Louise
  Mange tak 🙂
  Jeg er glad for at høre, at der er folk, der er enige med mig i, at man skal holde den gode tone. 🙂 Skriv endelig igen, hvis du har spørgsmål, eller jeg kan hjælpe dig med noget.
  God onsdag herfra 🙂
  /Marie

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.