4 samfundsrelevante bøger i anledningen af Grundlovsdag

Udgivet af Marie Bisgaard den

Glædelig valgdag! 🙂

De seneste år har jeg her på bloggen givet boganbefalinger til alle, der gerne vil fejre Grundlovsdag med lidt læsning. Dem kan du læse her:

Boganbefalinger fra 2017

Boganbefalinger fra 2018

Jeg fortsætter traditionen i år med tre nye samfundsrelevante bøger, jeg har læst siden sidst – håber, du vil lade dig inspirere!

1. “Mørkelygten” af Jesper Tynell

Her har du en bog, der giver dig et indblik i de mørkeste afkroge af ministeriernes maskinrum.

Der hvor embedsmænd tilskærer tal, forskning og fakta, så de beviser præcis det, den siddende regering ønsker, de skal vise.

Tynell tager udgangspunkt i helt konkrete sager og beskriver grundigt de forskellige metoder, de ansatte ude på kontorerne tager i brug.

På bloggen her har jeg skrevet et blogindlæg om, at der ikke altid findes ét rigtigt svar eller en korrekt vinkling af en sag.

Så før vi går i gang med den ultimative DJØF-bashing, er det vigtigt at være opmærksom på, at det ikke er direkte løgne, der bliver beskrevet i bogen. Men den påpeger, at der findes nogle problematiske arbejdsgange, der gemmer dele af virkelighedens tilstand for os almindelige borgere. Noget, der gør den offentlige debat uligevægtig og som er skadelig for demokratiet.

Kort sagt kan den minde dig om, at der altid er mindst two sides of every story.

2. “The Precariat: The New Dangerous Class” af Guy Standing

…eller på dansk: Prekariatet – den farlige nye klasse.

Af alle bøger jeg har læst de seneste år, så er det denne her, der har gjort størst indtryk på mig.

I bogen fortæller Guy Standing for den nye sociale klasse i det 21. århundrede – prækariatet. Medlemmerne af prækariatet er en broget blanding af mennesker, der dog har ét fælles træk: Et liv, der er præget af økonomisk og social usikkerhed, fordi de mangler et stabilt fodfæste på arbejdsmarkedet. I stedet må de kæmpe sig vej gennem den ene midlertidige og løse ansættelse efter den anden.

Prækariatet er opstået af forskellige årsager. Den primære grund bliver dog tilskrevet den neoliberale kapitalisme, der giver arbejdsgiver magten på jobmarkedet, så arbejdsløse bliver nødt til at “tage, hvad de kan få” for at undgå social nedstigning.

For alle, der – ligesom jeg selv – har oplevet arbejdsløshed og at skulle jonglere mellem fleransættelser, diverse praktikformer og freelanceri for at opnå en plads på det “sikre arbejdsmarked”, vil bogens beskrivelser (desværre) virke alt for genkendelige.

Bogen er yderst samfundsrelevant lige nu. Prækariatet har nemlig ikke kun konsekvenser for medlemmerne, men også samfundet som helhed. Et af biprodukterne er blandt andet utilfredse borgere, der søger væk fra det etablerede og ud på yderfløjene i det politiske spektrum. Meget apropos det, vi også har set i denne her valgkamp

En uhyggelig udvikling som de fleste af os nok gerne vil undgå.

3. “Magteliten – hvordan 423 danskere styrer landet” af Markus Bernsen, Anton Grau Larsen og Christoph Ellersgaard

Hvem har egentlig magten i Danmark?

I skolen lærer vi, at vi lever i et indirekte demokrati, hvor de valgte styrer landet på folkets vegne. Meeen verden er nu mere kompleks endda.

Bagmændene bag denne bog har gennem en grundig analyse fundet frem til hvilke personer, der faktisk har indflydelse på, hvordan landet hænger sammen.

På magtelite.dk kan du finde navnene og netværksoversigten, de har analyseret sig frem til. Bogen er fra 2015, så det er næppe de samme mennesker, der sidder ved magten i dag. Når de beskriver de enkelte personer, er informationen derfor lidt outdatet. Men forklaringerne om, hvordan magtstrukturen fungerer, er ligeså vigtige og relevante i dag.

4. “Da kvinder tog magten” af Søs Marie Serup

Til sidst en anbefaling, der er mere opløftende. Hvis du ligesom mig er vild med seje og initiativrige kvinder, så er det her en bog for dig.

Til denne bog har Serup samlet otte kvindelige politikere, der gennem de sidste 40 år har været med til at sætte dagsordenen på Borgen. Forgangskvinder, der har banet vejen som de første i en (stadig) meget mandsdomineret verden.

Bogen kan bruges som en hyggelig historietime, hvor du får et anderledes indblik i kulissen på Christiansborg end det, du måske er vant til.

Det var alt for denne gang! Læg endelig en kommentar, hvis du har andre forslag til relevante bøger om vores allesammens demokrati og samfund.

Kategorier: Retorik

0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.