3 bøger til fejring af Grundlovsdag

Udgivet af Marie Bisgaard den

Så er det Grundlovsdag igen!

Sidste år fejrede jeg dagen ved at anbefale tre bøger om demokrati og debatkultur. Siden da har jeg læst lidt flere gode, samfundsrelevante bøger. Jeg gentager derfor successen fra sidste år og deler lidt flere forslag til læsestof.

Enjoy! 🙂

1. “Hvorfor hader han dig, mor?” af Özlem Cekic

özlem cekic - hvorfor hader han dig mor - fejring af grundlovsdag

Özlem Cekic er et naturligt forbillede, hvis du er fan af dialog og mener, at samtalen er det, der skal til, hvis vi skal forstå hinanden.

I dag er det let af gemme sig bag en skærm og skrive hadske kommentarer til dem, man er uenige med – uden nogen konsekvens og omtanke for den, det går udover. Det er Ekstra Bladets Nationen et perfekt eksempel på.
Har du arbejdet med community management, som jeg har, ved du sikkert også alt for godt, at folk kommer med sin uforbeholdne mening, når de er utilfredse.

Cekic har som mission at bygge broer mellem mennesker, der er uenige, og modvirke den dæmonisering, der sker, når vi ikke lytter til hinanden, men stædigt holder fast i vores egne sandheder (og fordomme).

I bogen tager hun ud til #dialogkaffe-møder med nogle af dem, der har skrevet til hende online – fx en mand, der har proklameret, at han vil skyde muslimer, og en imam, der er imod demokrati og homoseksuelle.

Det er ikke fortælling om, hvordan Özlem kommer ud og overbeviser dem om, at deres holdninger er forkerte, og at de skal opføre sig ordentligt.

Vi får derimod et indblik i personerne bag kommentarerne og ser, at de faktisk er mennesker og ikke blot forfærdelige ekstremister.
Samtidigt fortæller Cekic også løbende om sine egne fordomme, om hvordan de har påvirket og påvirker hende.

Kort sagt er bogen et eksempel på, hvordan vi når tættere på hinanden – ikke nødvendigvis i holdninger, men mere som medmennesker – hvis vi insisterer på samtalen.

2. “Sociale medier” af Jakob Linaa og Jesper Tække

fejring af grundlovsdag på sociale medier

Vi kan ikke komme udenom, at sociale medier er en stor del af de fleste danskeres liv. Det er Özlem Cekics bog, som jeg anbefalede før et rigtigt godt eksempel på.

Sociale medier giver dig en rundtur gennem alle de områder, den online verden har ændret eller påvirker os.
De to forfattere starter med de sociale mediers opståen og dykker så ned i emner, såsom hvordan de har ændret alt fra vores identitet, hvordan vi lærer, relationer og til problematikker i forhold til, hvordan virksomheder og organisationer skal forholde sig til de nye platforme.

Siden vi fejrer Grundlovsdag, er det nok kapitlerne om sociale mediers indflydelse på politik og nyhedsbilledet, der er vigtige at fremhæve.

Men i en tid, hvor vi efterhånden er blevet mere og mere opmærksomme på al den data, sociale medier ligger inde med om os, er kapitlet “Digitale sociale medier – private eller offentlige?” super relevant.

Hvad betyder sammensmeltningen mellem privatsfæren og det offentlige rum? Er det godt eller dårligt, og hvordan navigerer vi bedst rundt i det hele?

Bogen her er god, fordi den baserer sig på forskning frem for udelukkende spekulationer og holdninger.

3. “En gentænkning af demokratiet” af Mogens Herman Hansen

gentænkning af demokrati og grundloven

Hvis du er klar på at få nuanceret dit syn på demokratiet som institution, så skal du have fat i denne her bog.

Mogens Herman Hansen guider os igennem alle detaljerne ved vores kære moderne demokrati, som vi ikke tænker på til daglig.

Eksempler er:

  • Tredelingen af magten – er det overhovedet gældende, når ministre på samme tid er den udøvende og den lovgivende magt?
  • Er det demokratisk, at dommere – der som bekendt er den dømmende magt – ikke bliver valgt af folket, men udpeget af et dommerudnævnelsesråd?
  • Er det egentlig de folkevalgte, der udformer og udøver magten? Eller glemmer vi alle embedsmændene i kulissen, der også arbejder på sagen?

Mogens Herman Hansen er ikke ude efter at omvælte vores samfundsstruktur. Det handler blot om at forstå, at vores demokrati er funderet på en blandet forfatning (eller Grundlov).

Vi har ikke et rent folkevælde. Der findes også aristokratiske og monarkiske træk, hvor nogle har mere magt end andre. Om det er godt eller dårligt kommer så an på, hvordan den magt forvaltes.

Det er en lidt nørdet bog, men ikke så akademisk, at den bliver helt uforståelig.

Og så lige et par podcasts…

Til dig, der ikke lige er en bogorm, er der også lige tre podcastanbefalinger.

Netavisen Pio: En podcast, der bliver udgivet af Netavisen Pio, og som diskuterer diverse emner relateret til fagbevægelsen og dansk politik.

Danske Statsminstre: En podcast, der gennemgår alle danske statsminstre kronologisk fra indførelsen af Grundloven til i dag.

Magtens tredeling: En podcast, der behandler aktuelle emner inden for advokatbranchen – på et sprog, hvor os andre dødelige kan følge med vel at mærke.

Kategorier: Retorik

0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.